Medische lenzen

Lens is gespecialiseerd in het aanpassen van lenzen voor medische indicaties. Omdat onze praktijken voor een deel in ziekenhuizen zijn gevestigd, kunnen we samenwerken met oogartsen. Deze samenwerking en de grote mate van deskundigheid en expertise van de optometristen van Lens staan borg voor een goede aanpassing en uitgebreide nazorg.

Als u medische lenzen nodig heeft, bent u afhankelijk van contactlenzen om goed te kunnen zien . Een oogarts geeft hier een zogenaamde "medische verklaring" voor af. U kunt met deze medische verklaring in één van onze ziekenhuispraktijken in Woerden, Nieuwegein, Leidsche Rijn, Deventer of Almelo lenzen laten aanmeten. U kunt natuurlijk ook in één van onze winkels terecht. Omdat voor het aanmeten van medische lenzen extra veel tijd benodigd is, kunt u niet via de website een afspraak maken.

Er zijn vele verschillende medische lenzen. Enkele veel voorkomende lenzen leggen we op de site uit. Als u vragen heeft over lenzen die u niet vermeld ziet staan, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met één van onze filialen.

Vergoed door verzekeraar

Medische lenzen zijn een noodzaak en worden (als u over eerder genoemde medische verklaring beschikt) vergoed vanuit uw basisverzekering. U hoeft hiervoor dus niet aanvullend verzekerd te zijn. De vergoeding van uw lenzen telt wel mee in uw eigen risico. Verder is er bij sommige medische lenzen een eigen bijdrage verschuldigd.
Lens is van alle zorgverzekeraars een contractpartner, dus het maakt niet uit bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Wij kunnen voor alle verzekeraars uw aanvraag in orde maken.

Laat uw lenzen jaarlijks controleren

Bij iedere lens, maar zeker bij medische lenzen, is het belangrijk om uw lenzen en ogen regelmatig te controleren. Wij adviseren u om minimaal één keer per jaar uw lenzen te laten controleren.


Sclerale lenzen

Als u een medische lens nodig heeft, zal dat in veel gevallen een sclerale lens zijn. Sclerale contactlenzen zijn speciale vormstabiele contactlenzen. Sclerale lenzen zijn groter dan normale vormstabiele contactlenzen. De sclerale lens dankt zijn naam aan het feit dat deze lens op het oogwit (de sclera) rust.

Medische afwijkingen

De sclerale lens kan door zijn grootte verschillende medische afwijkingen (www.oogartsen.nl) in het oog goed corrigeren. Meestal wordt de lens aangemeten op basis van een indicatie van een oogarts en vergoed door de zorgverzekeraar. U dient wel rekening te houden met uw eigen risico en een kleine eigen bijdrage per sclerale lens

Voordelen

De lens rust op het ongevoelige oogwit en kan daardoor goed verdragen worden. Er kunnen geen stofjes achter de lens komen en de lens kan niet uit het oog vallen. Een sclerale lens is uitstekend om abnormale oogafwijkingen te corrigeren die ontstaan kunnen zijn door een ongeluk of door geboorte. Verder zijn de lenzen zeer geschikt voor hele droge ogen of voor mensen die lenzen willen dragen bij intensieve contactsporten, in een stoffige omgeving of onder water.

Extra specialisten

Door zijn grootte is de sclerale lens alleen door echte specialisten aan te meten. Onze contactlensspecialisten zijn uitstekend opgeleid in het aanmeten en controleren van sclerale contactlenzen. Wij kunnen de aanvraag bij de verzekeraar voor u regelen. Wij hebben met alle zorgverzekeraars contracten getekend. U bent dus ook voor dit type lenzen bij ons op het juiste adres.


Bandage lenzen

Als u een operatie heeft ondergaan aan uw oog, zeker als er hechtingen zijn aangebracht in uw hoornvlies, heeft u waarschijnlijk bandagelenzen nodig. Bandage lenzen zijn ook te gebruiken bij hoornvliesbeschadigingen, droge ogen en bij een verkeerde stand van de wimpers. Uw oogarts geeft een medische indicatie af voor bandagelenzen. Uw zorgverzekeraar vergoed deze lenzen. Daarom vallen ze bij ons onder het kopje medische lenzen.


Zonder sterkte

Bandagelenzen zijn lenzen zonder sterkte en worden gebruikt om het oog te beschermen. Ze bedekken het hoornvlies en een deel van het oogwit. Bandagelenzen zijn als het ware een soort transparante verbandjes voor het oog. Natuurlijk zijn bandagelenzen gemaakt van een hoog zuurstof doorlatend materiaal, zodat uw ogen voldoende zuurstof krijgen.


Verschillen

Er zijn meerdere types bandagelenzen. Wij informeren u hier graag over. De lenzen blijven, tenzij anders aangegeven, meestal dag en nacht op uw oog. Hoe lang u bandagelenzen nodig heeft, varieert per indicatie en soort bandagelens.